21-03-2013

Wind en gas drukken in de VS kernenergie uit de markt

Er is het afgelopen jaar zoveel windenergie bij gekomen in de VS, dat andere energiebronnen in de problemen komen, met name kerncentrales. Dat blijkt uit een analyse van Bloomberg.com. Het lijkt erop dat windenergie eindelijk datgene brengt wat milieuactivisten al heel lang willen: vermindering van kernenergie, zonder dat er meer kolen verstookt worden. Er is zelfs regelmatig een stroomoverschot in sommige delen in de VS, waardoor de stroomprijs spotgoedkoop wordt, en of zelfs voor “negatieve prijzen” verkocht moeten worden: oftewel, energieleveranciers moeten betalen om hun stroom aan het net te mogen leveren. “We kunnen niet genoeg aanbod vinden voor de hoeveelheid stroom die Moeder Natuur ons levert” aldus een woordvoerder die verantwoordelijk is voor een regionaal elektriciteitsnet.

Kerncentrales hebben last van deze ontwikkeling omdat ze niet kunnen opboksen tegen de goedkope stroom, niet alleen van wind overigens, maar ook door goedkoop schaliegas. 

De windenergieboom in de VS heeft mede te maken met stimuleringsregelingen die in 2012 afliepen, waardoor er nog veel molens bijgebouwd zijn. De website Grist wijst er echter op dat dit subsidie ook voor de bouw van kerncentrales nodig is.

Ook blijkt uit het Bloomberg artikel dat de kosten voor het bouwen windturbines sinds 2010 met een derde zijn gedaald, en nu ook rendabel geworden zijn voor gebieden met minder wind.

Nieuwsarchief

NIEUWS

Op deze pagina kun je het nieuws per thema volgen van een van de producten van Frise.

TWITTER FEED