13-11-2012

Stemacteurs varen wel bij verkiezingen USA

De stem van veel pro-Obama en anti-Romney spotjes, Jane Lueders, is moe, maar ze kan onbezorgd op vakantie. Zij, haar collega Sheldon Smith die veel voor de Republican Party insprak en talloze collega's hebben goed geboerd de afgelopen maanden.

Ruim een ton in verkiezingsjaar
Een stemacteur kan in een verkiezingsjaar goed verdienen. Een spotje dat landelijk wordt uitgezonden, levert 3 tot 4 duizend dollar op. Maar een goede stem zal vaker gekozen worden, krijgt een prominentere rol in de verkiezingen en kan met het inspreken van politieke spotjes tot 100 en een enkeling zelfs 125 duizend dollar verdienen, schrijft The Wall Street Journal woensdag. Ook het Huis van Representatives en de Senaat doen een duit in het zakje, want zij campaignen uiteraard mee voor hun presidentskandidaat.

Het is maar goed voor deze stemacteurs dat ze hun spaartegoeden kunnen aanvullen, want in de magere jaren, waarin er geen verkiezingen gehouden worden, moeten ze ook vooruit kunnen. De magere jaren zijn de oneven jaren waarin er niet wordt gestemd voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

In je eentje in een spreekcel
Vaak hebben stemacteurs een hoekje in hun huis ingericht en gebruiken dat als werkplek. Dat scheelt studiokosten, maar zorgt er ook voor dat het een solitair bestaan kan zijn. Om te voorkomen dat spotjes met een tegengestelde boodschap worden ingesproken, is het de gewoonte dat een acteur zich commiteert aan een van de twee politieke kampen, de Republikeinen of Democraten.

Algemeen Beschaafd Amerikaans
Een stemacteur met een New York-accent kan prima spots inspreken voor een broodjeszaak of een autoverhuurbedrijf. In het geval van de verkiezingen is het uiteraard een ander verhaal. Het Algemeen Beschaafd Amerikaans is natuurlijk ook niet te vinden in red neck-country of in LA, maar daarvoor moet je naar het Midwesten; de staten die tussen de Great Lakes, de Canadese grens en de Appalachen in liggen, zoals Illinois, Iowa, Nebraska en de Dakota's.

Nieuwsarchief

NIEUWS

Stemacteurs die spotjes inspreken voor kandidaten van de Republikeinen en Democraten hebben een topjaar. Een stemacteur kan met politieke spotjes alleen al meer dan een ton verdienen.

LAATSTE NIEUWS

Waarom we het geluid van onze eigen stem haten

Als we een opname van onze eigen stem horen, vragen we ons wel eens af of dat vreselijke geluid echt uit onze mond komt. Helaas wel, en het is ook wat anderen horen als we praten. Maar hoe komt het dat die stem zo onbekend klinkt in onze eigen oren? En is het echt zo vreselijk? Neurowetenschapster Jordan Gaines geeft het antwoord.

>> lees meer
Stress bij baby door boze stem

Baby´s in huis kunnen voor heel wat botsende ouders zorgen. Vaak wordt er veel gekibbeld over de opvoeding, wat kan leiden tot discussies en ruzies. Het is alleen niet zo slim om tegen elkaar te gaan staan schreeuwen binnen gehoorafstand van je kind.

>> lees meer

TWITTER FEED