27-03-2013

De eerste windmolen zonder bewegende onderdelen is een feit

EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) is sinds 27 maart 2013 te zien voor het gebouw van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de Technische Universiteit Delft.Delft EWICON

De molen is ontworpen door Mecanoo architecten en de techniek is ontwikkeld door TU Delft in een consortium met Wageningen UR en commerciële bedrijven zoals Nuon, Medspray en Volker Wessels. Dit staat in het kader van een economie-ecologie-technologie overheidsprogramma.

De windenergieconvertor zet windenergie om in elektriciteit zonder tussenkomst van draaiende mechanische onderdelen. Het resultaat daarvan is volgens Mecanoo dat er minder slijtage optreedt, de onderhoudskosten lager zijn en er geen geluidsoverlast of slagschaduw is. Dat maakt de turbine geschikt voor installatie op zee of in de stad, bijvoorbeeld op het dak van een hoog gebouw.

Het uiterlijk van de molen is vrij abstract te noemen: een stalen frame onhult een raamwerk van horizontale stalen buisjes. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes veroorzaakt een elektrische stroom, die aan het elektriciteitsnet afgegeven kan worden.

Zie bijgaand filmpje voor de natuurkundige toelichting.

Nieuwsarchief

NIEUWS

Op deze pagina kun je het nieuws per thema volgen van een van de producten van Frise.

TWITTER FEED