04-04-2013

Prototype meest efficiënte windturbine onthuld

Technologiebedrijf GE heeft in Nederland een prototype van de meest efficiënte windturbine ter wereld gepresenteerd. De windturbine heet ‘2.5-120’ en is onlangs in gebruik genomen op een testlocatie in de Wieringermeer.

De turbine levert tot vijftien procent meer stroom en zou 25 procent efficiënter dan de huidige GE-modellen op de markt zijn. De kosten voor het opwekken van windenergie worden op deze manier verlaagd, terwijl het rendement omhoog gaat.

Om de wieken van de turbine zo efficiënt mogelijk te laten draaien, wordt gebruik gemaakt van Industrial Internet. Hiermee kan het apparaat communiceren met het elektriciteitsnetwerk, controlecentrum en andere molens. Daarnaast worden continu data verzameld door sensoren. Energie die door de turbine is opgewekt kan worden opgeslagen in een batterij, wat constante stroomtoevoer mogelijk maakt.

Dankzij de hogere toren is de turbine in staat om zelfs bij een lage windsnelheid energie op te wekken.  Opvallend is dat de rotorbladen een diameter hebben van 120 meter. Dat maakt de turbine geschikt om geplaatst te worden in dichtbeboste gebieden, waar weinig plek is voor dergelijke apparaten.

Nieuwsarchief

NIEUWS

Op deze pagina kun je het nieuws per thema volgen van een van de producten van Frise.

TWITTER FEED