04-03-2013

Stofdeeltjes in de lucht adviseren bij aanleg windmolenpark

LidarMet een nieuw soort laser kan de energieopbrengst van een toekomstig windmolenpark makkelijker en nauwkeuriger voorspeld worden.

Wind- en zonne-energiebedrijf De Raedthuys Groep heeft op deze week 4 laserinstallaties (lidars), ter waarde van een half miljoen euro aangeschaft. Een lidar-installatie werkt ongeveer als een sonar of een radar-systeem. Alleen een lidar-systeem werkt niet op geluids- of radiogolven, maar op lichtreflecties, getuige de volledige benaming: Laser Imaging Detection And Ranging

 

Bij normale metingen ben je afhankelijk van masten die een beperkte hoogte kunnen hebben: 100 meter. Bovendien moet daar een plaatsingsvergunning voor geregeld worden.

Een lidar-unit kan hoger ‘kijken’ en nauwkeuriger het verloop van deeltjes in de lucht volgen en zo beter adviseren bij de inzet van windmolens. Dat heeft gevolgen voor het te kiezen type of merk turbine en de layout van het windmolenpark.

Nieuwsarchief

NIEUWS

Op deze pagina vind je alle nieuws over Frise. Over Frise ecotrips, Frise books, Frise voices. Op termijn komen er nog meer Frise-producten bij.

TWITTER FEED