17-04-2013

Schaliegas in Amerika, een vieze new frontier

De glorieuze tijden van eigen Amerikaanse olie zijn al lang achter de rug. Inmiddels is de Amerikaanse economie, net als de rest van de wereld, vooral afhankelijk van Arabische olie.

Onder andere in de noordelijke staat North Dakota wordt nu zowel eigen schaliegas als schalieolie gewonnen. Jarenlang is dat niet rendabel gewest, maar dankzij de hogere olieprijzen en voortgeschreden winningstechnologie is dat nu wel interessant.

De olie en het gas zitten opgesloten onder 2 tot 3 kilometer diep gelegen aardlagen waar eerst een boor doorheen moet breken. Daarna wordt heel heet water met chemicaliën in de laag eronder gespoten. Dat heet fracturing of ook fracking. Daarna kan de losgeweekte smurrie omhoog gepompt worden. Daarbij komt het schaliegas vrij, dat vaak wordt afgefakkeld, omdat inmiddels de gasprijs niet meer hoog genoeg is voor een interessante opbrengst in eigen land.Fracking_Farmland_1000px

De vrijgekomen olie wordt omhoog gepompt samen met het water en de inmiddels opgeloste arseen en benzeen. Dit mengsel dat veilig op grote diepte was verborgen komt ineens in aanraking met alle tussenliggende aardlagen. Uit die aardlagen wordt ook drinkwater gewonnen en is verontreiniging van die bronnen te verwachten.

Doordat de marktprijs van gas en steenkolen in de Verenigde staten tot dramatisch lage niveaus zijn gedaald, wordt vooral enorm veel steenkool naar Europa geëxporteerd. In IJmuiden is al een vier keer zo grote voorraad aangeboden en overgeslagen dan normaal. Dus terwijl Nederland probeert duurzaam energie te produceren, golft de ingesloten CO² per tanker het land binnen.

Het schaliegas in Nederland is nog in onbekende hoeveelheden aanwezig. Proefboringen worden voorlopig tegengehouden, maar men zal op korte termijn toch gaan zwichten voor het aanbod van buitenlandse bedrijven die snel en effectief die boringen vor ons kunnen uitvoeren.
schaliegasIntussen wordt de noodklok geluid, onder aanvoering van het Nederlandse grootste waterleidingbedrijf en een aantal drinkwaterverwerkende producenten zoals Heineken, Grolsch, Bavaria, en door de Vereniging Frisdranken, Waters en Sappen (FWS) waarbij Hero, Coca Cola en Pepsico aangesloten zijn, evenals FrieslandCampina en Danone. Als er een keer iets fout gaat bij de winning van het Nederlandse schaliegas

Er liggen vergunningen klaar voor de Noordoostpolder en het Brabantse Boxtel. Daarnaast zijn er aanvragen gedaan voor vergunningen in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Gelderland. Er geldt echter een boorverbod totdat er een onderzoek is verschenen dat in opdracht van het ministerie van economische zaken is uitgevoerd naar de risico's. Dat wordt vóór 1 juli verwacht.


 

Nieuwsarchief

NIEUWS

Op deze pagina kun je het nieuws per thema volgen van een van de producten van Frise.

TWITTER FEED