06-03-2013

Eerste bachelor ‘Offshore Windenergie’ geoogst

Bram Zijlstra is in Leeuwarden als eerste Nederlander afgestudeerd in het vak Offshore Windenergie. Zijlstra, die de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde volgde aan de NHL, geeft donderdag maart een presentatie over zijn afstudeeronderzoek.

bachelor

De afstudeerrichting Offshore Windenergie wordt sinds september 2011 op de NHL gegeven. ,,Een heel goed initiatief”, vindt Bram Zijlstra. ,,Duurzame energie is de toekomst. Het is belangrijk dat er mensen worden opgeleid voor deze industrie.”

Bovendien is het een interessant vakgebied, vindt hij: ,,Alleen al de installatie van windturbines is een hele uitdaging: windturbines van meer dan 100 meter hoog en met een waterdiepte van meer dan 30-40 meter installeren, is een kunst apart.”

Zijlstra deed zijn afstudeeronderzoek bij ingenieursbureau KCI BV in Schiedam. ,,Ik heb onderzoek gedaan naar de toepassing van gietstalen knooppunten in zogenaamde ‘jacket-fundaties’ voor offshore windturbines. Een jacket-fundatie bestaat uit allemaal buizen die met elkaar verbonden zijn; een soort mini Eiffeltoren (foto) die onder water staat. Het toepassen van gietstukken in deze verbindingen levert veel voordelen op. Ik heb onderzoek gedaan naar de maakbaarheid van deze gietstukken, de benodigde productiecapaciteit en ook de kosten en kwaliteit.”

Nieuwsarchief

NIEUWS

Op deze pagina kun je het nieuws per thema volgen van een van de producten van Frise.

TWITTER FEED